Skip to main content

Krostate me ricotta dhe qershia


Krostate me ricotta dhe qershia

220 g miell
125 g gjalpë në temperaturë ambienti
70 g sheqer pluhur
Përbërësit për mbushjen:
350 g qershia pa bërthama
50 g sheqer
100 ml ujë
350 g ricotta
50 g sheqer pluhur
Përgatitja:
Përgatitja e pasta frollës: Një tas të përziejmë shumë shpejt miellin me sheqerin pluhur, shtojmë gjalpin dhe në fund vezën dhe si rezultat do të kemi brumin e pasta frollës. Këtë operacion mund ta bëni dhe me robot. Brumin do e mbështjellim me letër plastike për kuzhine dhe do e lëmë të ftohet në frigorifer për 30 minuta. Ndërkohë do të përgatisim mbushjen. Qershitë do t’i hedhim në një tenxhere të vogël, do të shtojmë këtu ujin, sheqerin dhe e vëmë në zjarr të marrë valë për 10 minuta. E largojmë tenxheren nga zjarri dhe heqim qershitë, të cilat do t’i vendosim në një pjatë që të ftohen. Në një tas do të hedhim ricottën, të cilën do ta përziejmë me sheqerin pluhur, e përziejmë mirë dhe më pas do të shtojmë qershitë që tashmë janë ftohur. Ndezim furrën me temperaturë 180 °. Marrim brumin që kishim lënë në frigorifer dhe e hapim me pec duke i dhënë formën e tavës që do përdorim, në këtë rast duhet tavë e rrumbullakët me diametër 24 cm me bordet anësore që i hiqen. E lyejmë mirë tavën me gjalpë dhe vëmë petën që kemi hapur duke pasur kujdes që të veshim edhe anësoret e tavës për të paktën 1-2 cm. E mbulojmë me letër alumini, i vëmë sipër fasule (ky operacion bëhet që frolla gjatë pjekjes të mos fryhet sepse ne e duam të sheshtë) dhe e vëmë në furrë të piqet për 30 minuta afërsisht. Nga fundi i heqim letrën dhe fasulet dhe e pjekim akoma edhe për 5-10 minuta derisa të marrë ngjyrë. Kur frolla të jetë ftohur do i hedhim sipër përzierjen e ricottës me qershitë dhe sipër e spërkasim me lëngun e qershive që kishim lënë mënjane. Servireni të ftohtë.

Comments

Popular posts from this blog

Gliko Shalqini

Gliko Shalqini Perbersit: 1kg lekura shalqini 1kg sheqer 200 ml uje 100 gr gelqere 4/5 gjethe barbaroze Fara karafili Per te pregatitur kete gliko, duhet te kemi parasysh qe lekurat e shalqirit duhet te jene sa me te trasha.I qerojme lekurat nga pjesa jeshile duke lene vetem pjesen e bardhe te cilen e presim ne katrore pak e shume te te njejtes madhesie.Ne nje ene tresim nje grusht gelqere ne uje te ftohte dhe vendosim brenda lekurat e prera te cilat i leme per rreth 1 ore. Pas te kaloj kjo kohe, i nxjerrim lekurat nga uji me gelqere, i shplajme shume mire disa here dhe i hedhim ne nje tenxhere me 1kg sheqer.I vendosim ne zjarr shume te ulet me kapak mbyllur per maksimumi 20 minuta pa i shtuar uje, por duke u ziere vetem me lengun e tyre.Ne momentin e fundit i shtojme disa gjethe barbaroza dhe e leme glikone te ftohet plotesisht ne lengun e saj.

Fergese Tirane

Përbërësit për 4-5 persona: Speca 8-10 copë mesatare Domate 4-5 kokrra mesatare  Yndyrë për skuqje  2 filxhanë kafeje  Miell  1 lugë gjelle  Vezë  2 kokrra  Hudhra  4-5 thelpinj Gjizë 4-5 lugë gjelle Spec djegës sipas dëshirës  Specat pastrohen nga bishti dhe farat, lahen dhe skuqen. Në yndyrën e mbetur hidhen domatet e qëruara nga lëkura dhe të grira hollë, kaurdisen derisa masa të trashet, hiqet nga zjarri hidhen vezë, spec djegës, majdanoz i grirë hollë, gjizë ose djathë. Masa vendoset në pjatë dhe sipër vendosen specat e fërguar. 

Torte me cokollate

Receta per torte: Brumi : 3 veze 150 gr sheqer 1 paketë pluhur per pjekje 5 lugë gjelle miell. Kështu pergatiten 3 kore per torte. Kremi: 1 liter qumësht 4 puddinge çokollate 6 lugë sheqer 150 gr margarin Dekori: Çokollatë per gatim , arra dhe hopla.